Poate implementarea unui sistem CRM sa iti eficientizeze afacerea? Raspunsul scurt este „DA”, dar numai daca il folosesti la intregul sau potential. Complicatiile apar atunci cand companiile nu isi definesc procesul de implementare inainte de a incepe, iar pana devine clar ca au nevoie de unul, este prea tarziu. De fapt, companiile care nu urmeaza astfel de procese obtin o rata de succes de implementare de doar 30%, comparativ cu rata de succes de 70% a celor care o fac.
Implementarea unui CRM necesita o planificare atenta, o intelegere solida a obiectivelor tale de afaceri si o rabdare de fier.
Asa ca, inainte de a efectua miscari majore, intreaba-te daca poti verifica aceste cinci lucruri:
- Intelege unde sunt procesele si incotro se indreapta
Care este procesul de calificare? Cand un lider devine o oportunitate? Care este procesul pentru servicii si garantii? Cum crezi ca un CRM se potriveste cu acestea?
Implementarea unui CRM ar putea cataliza unele schimbari – vei simplifica si vei automatiza mult mai mult – insa, in cea mai mare parte, obiectivul sau principal ar trebui sa te ajute sa imbunatatesti ceea ce functioneaza deja. De aceea este atat de important sa intelegei modul in care procesele. vor intra in legatura cu noul sistem inainte de implementarea sa.
- Clasificarea cerintelor si alegerea caracteristicilor
In timp ce cauti un CRM, este usor sa depistezi posibilele caracteristici. Organizeaza-ti gandurile in jurul modului in care fiecare functie va avea un impact asupra potentialului de rentabilitate a investitiei. Treci departe de seturile de caracteristici si clarifica de ce are nevoie compania ta in mod special. Ce functionalitate este cea mai realista pentru a-ti atinge obiectivele? Cum se va schimba aceasta in viitor? Vor fi suportate aceste caracteristici? Care sunt caracteristicile necesare si care sunt atractive?
Utilizeaza acest cadru pentru a restrange solutiile si pentru a clasifica cerintele. Termenul „cerinta” este crucial. Aloca o valoare numerica fiecarei caracteristici. Daca listezi pur si simplu cerintele prioritare, vei exclude multe caracteristici cu prioritate ridicata si nu vei avea suficienta claritate cu privire la ceea ce este cel mai important.
- Pastreaza integrarea la cel mai inalt nivel
De cele mai multe ori, in timpul implementarilor, companiile lasau cerintele de integrare sa treaca neobservate. Integrarea este unul dintre cele mai importante aspecte ale implementarii unui CRM. Gandeste-te la modul in care integrarea va afecta un CRM. Cum va lucra CRM-ul cu sistemul telefonic? Ce se va intampla cu un potential client dupa ce se va fi inclus in sistem? Unde se va crea cotatia? Exista un proces de aprobare a reducerilor? Ce informatii trebuie sa vada vanzatorii din alte sisteme pentru a-i face mai productivi?
- Definirea functiei „De ce” si „Unde” pentru echipa
Ia in considerare motivul pentru care persoanele vor folosi sistemul si de ce nivel de autorizare vor avea nevoie. Exista anumiti oameni care au acces limitat si altii care vad totul? Oferirea unei echipe prea multe date pentru jonglarea sau solicitarea lor de a introduce prea multe informatii in sistem o poate descuraja sa nu foloseasca programul. Asigura-te ca ai stabilit o politica setata inainte de implementare.
In plus, gandeste-te pe ce device vor accesa CRM aceste persoane. CRM suporta aplicatii mobile? Ce informatii vor avea echipele in domeniu? Au nevoie si de accesul mobil offline? Simplifica interactiunea cu CRM cat de bine poti, pentru a promova adoptarea de catre utilizatori si a facilita utilizarea pentru fiecare departament.
- Filtrarea informatiilor
Curatarea dulapului cu haine la schimbarea fiecarui sezon este o experienta cathartica. Totul este frumos organizat si toata dezordinea inutila este indepartata. Gandeste-te la acest lucru ca la o metafora pentru CRM. Asa cum nu ai aruncat hainele murdare in dulapul cu haine noi, nu doresti nici sa arunci toate datele vechi in noul CRM. Pe cat de enervant poate parea, curatarea datelor inainte de a le importa in noul sistem este un „must”. Crezi ca poti sa intri mai tarziu si sa-l cureti? Poate, dar cat de mult timp vei pierde in incercarea de a alege perechea murdara de sosete odata ce sunt amestecate cu toate perechile curate? Asa este si in sistemul CRM.
Daca esti dornic sa ramai la curent cu tendintele de marketing si sa implementezi o noua solutie CRM, urmareste site-ul nostru si aboneaza-te la newsletter.
ProfiCRM este un soft creat in Romania, lansat la inceputul anului 2016, misiunea sa fiind de a digitaliza activitatea firmelor mici si mijlocii din Romania, pentru o mai buna organizare a vanzarilor si nu numai.