Investitia intr-un instrument de management al relatiilor cu clientii este necesara pentru orice firma, indiferent de dimensiuni. Noua lume a afacerilor este competitiva, deci ai nevoie de o modalitate de a identifica perspectivele potrivite, de a creste productivitatea vanzarilor si de a-ti pastra cunostintele interne atunci cand un angajat paraseste compania.

Acestea sunt intentii importante, dar nu inseamna ca ar trebui sa alegi primul CRM care iti iese in fata. Trebuie sa evaluezi optiunile, sa intelegi de ce ai cu adevarat nevoie intr-o platforma si sa decizi cum sa implementezi software-ul in procesele curente.

Un CRM ar trebui sa salveze timpul angajatilor tai, facandu-i mai productivi si oferindu-le date care sa-i ajute sa gestioneze mai eficient afacerea.

Daca intentionezi sa implementezi un sistem CRM, raspune-ti mai intai la aceste 4 intrebari:

1) Care sunt obiectivele mele?

Inainte de a investi intr-un CRM, trebuie sa iti stabilesti obiectivele. Un CRM nu va fi eficient daca il utilizezi pur si simplu pentru a stoca date. Trebuie sa utilizezi datele pe care le colectezi intr-un mod care  imbunatateste afacerea.

2) Cat timp va dura implementarea?

Raspunsul la aceasta intrebare este diferit pentru fiecare companie. Sistemele CRM personalizate pot dura aproape un an pana la implementare. Altele, in cea mai mare parte platforme SaaS, pot fi configurate in mai putin de 10 minute. Cronologia depinde de dimensiunea companiei, numarul de utilizatori, daca ai nevoie de integrare personalizata, unde sunt localizate datele existente si cat de usor va fi importul.

Daca procesul de vanzari si de servicii pentru clienti este destul de simplu, atunci ar trebui sa se finalizeze destul de repede. Cu toate acestea, prioritatea principala ar trebui sa fie implementarea unui sistem care sa iti indeplineasca obiectivele.

3) Se integreaza cu setul de instrumente existent?

Un CRM ar trebui sa iti faca munca mai usoara, nu mai dificila, deci trebuie sa iei in considerare ce instrumente folosesti in prezent si daca doresti ca acestea sa aiba legatura cu CRM.

Daca te bazezi pe o platforma de automatizare a marketingului, integrarea cu un CRM este esentiala. Poti imbunatati colaborarea dintre marketing si vanzari si poti vedea o imagine mai completa a perspectivelor si a clientilor prin asocierea acestor doua instrumente.

Daca vei cauta pe platforme de social media sau utilizezi datele pentru a tine evidenta conversatiilor de vanzari, vei dori sa cauti un instrument care sa includa aceste detalii. Daca platforma poate introduce automat informatiile in CRM, este chiar mai buna.

4) Este usor de utilizat? Cum pot sa-mi motivez personalul sa utilizeze un CRM?

Nu toate companiile au nevoie de o platforma complexa pentru a gestiona relatiile cu clientii si ciclul vanzarilor.

Aminteste-ti: un CRM functioneaza numai daca utilizatorii utilizeaza platforma, ceea ce inseamna atat datele de intrare, cat si datele de iesire din program. Iar investitia merita doar daca simplifica noul proces de afaceri, ducand la cresterea numarului de clienti noi, la cresterea performantelor sau la cresterea costurilor proiectului.

Un CRM ar trebui sa se conecteze la contul de e-mail, sa stocheze inregistrari de apeluri telefonice si sa stocheze date sociale. Daca integrezi CRM-ul cu o platforma de automatizare a marketingului, poti atrage si informatii despre modul in care o perspectiva trece prin site-ul tau sau interactioneaza cu continutul. Acest lucru le ofera noilor reprezentanti ai afacerii o idee despre ceea ce este cel mai interesat.

Pe baza nevoilor companiei, daca decizi sa testezi un CRM pentru compania ta, poti alege sa testezi gratuit sistemul ProfiCRM. Mai multe detalii gasesti pe www.proficrm.ro.